"Úgy áradjon szereteted, mint a tűz fénye-melege: mindenre egyformán. Akik közel jönnek hozzád, azokra több essék fényedből és melegedből, mint akiknek nincs szükségük terád. Családtagjaid, mindennapi társaid s a hozzád fordulók olyanok legyenek számodra, mint a kályhának a szoba, melynek melegítésére rendelik." Weöres Sándor
Fontos tudnivalók építés előtt!


Energiaárak

Az elmúlt néhány év alatt tapasztalhattuk, hogy az energia árak milyen mértékű emelkedésre képesek, és ez a folyamat valószínűsíthetően nem is fog jelentősen változni. Általánosan elmondható, hogy napjainkban a háztartások legnagyobb energia fogyasztását a fűtés teszi ki. Nem véletlen, hogy az alternatív fűtés megoldások közül a fával való fűtés oly annyira sokat hangoztatott megoldás.

Előnyök

A fatüzelésnek számos előnye és kevés hátránya van. A legfontosabb pozitívumokat az Ön figyelmébe ajánlanám. Megújuló hazai energiahordozó, és fenntartható gazdálkodás mellett hosszútávon rendelkezésre áll. A fa, mint az egyik alapvető energiaforrás, könnyen elérhető és gazdaságos fűtést biztosít, mindamellett testet és lelket gyönyörködtető a ropogó tűz csodálatos látványa. A korszerűen megépített tüzelőberendezések jó hatásfokúak, alacsony károsanyag-kibocsátás mellett üzemeltethetőek. Használata csökkenti a fosszilis nyersanyagoktól való függőséget, növeli a régió gazdasági erejét, és új bevételi forrást jelent a mező -és erdőgazdaságnak A fatüzelés szén-dioxid-semleges, ezáltal csökkenti az üvegházhatást és vele együtt a globális felmelegedést.

Tervezés

Már az új ház tervezésekor el kell dönteni, akarunk-e a későbbiekben valamilyen hagyományos fűtőberendezést építtetni, s ha igen, milyet. A hagyományos fűtéshez kémény kell. A kémény méreteit pedig meghatározza a tüzelőberendezés és annak teljesítménye is. Meg kell határoznunk nagyjából a helyét is, mert a falazott tüzelőberendezéseknek nagy a súlya, ezért az alattuk levő teherhordó szerkezeteket erre méretezni kell, illetve alattuk közművezeték (fűtés, szigetelés, víz,stb) nem lehet. A hagyományos, és modern tüzelőberendezésekhez is biztosítanunk kell a levegő utánpótlást. A régi nyílászáróknál ez nem okozott gondot, de az új jól tömített ajtók, ablakok ezt megakadályozzák, ezért szükséges a levegő bevezetés rendszerét előre megterveztetni, kialakíttatni.

Kivitelezői nyilatkozat

Sok nem szakszerűen, mondhatni életveszélyesen beüzemelt kandallót, kályhát építenek a hozzá nem értők. Mostantól vállalni kell a felelősséget az elvégzett munka után. Ezért bevezetésre került, hogy a szilárdtüzelésű berendezések beüzemelés kötelesek. Ez tényleges biztonságot, védelmet nyújt a kóklerek bakijaitól. A kályha, vagy kandallóépítő szakmunkásnak ki kell állítania egy kivitelezői nyilatkozatot. Ha később bármilyen probléma adódna, nem merülhet feledésbe, hogy ki volt a kivitelező. Ennek tükrében a szakszerűtlenül kivitelezett tüzelőberendezések száma mindenképpen csökkenni fog.
Google PageRank